nejlepší perníčky

Medové perníčky

  • 100g másla(nešidit levným margarínem !! )
  • 250g krupicového cukru
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce medu
  • 1 kávová lžička koření – buď koupené „Perníkové koření“ nebo si natlučete v hmoždíři a přesejete přes sítko: badyán, skořici, anýz, nové koření a hřebíček (nejvíce hřebíčku, nejméně nového koření)
  • 1 kávová lžička kakaa (podle toho, jak tmavé chcete perníčky mít)

Do rendlíku nebo do misky dáme máslo a ve vodní lázni nebo v mikrovlnce necháme rozpustit. Pak přidáme med a přisypeme postupně cukr, koření a kakao. Vše smícháme a zahříváme, dokud se vše nespojí v celistvou kaši.

Do větší mísy si nachystáme:

  •  500g hladké mouky do níž vmícháme 1 zarovnanou kávovou lžičku jedlé sody,
  •  do mouky vyklepneme 2 celá vejce
    Přidáme vlažnou směs a vše v míse smícháme. Když máme těsto jakž takž pohromadě, vysypeme na vál a pořádně propracujeme ve vláčné těsto. Hotový bochník těsta zabalíme do mikroténu a necháme na chladnějším místě přes noc odpočinout. Nedáváme do lednice !!!!!

Na druhý den těsto znovu rozpracujeme, rozválíme asi na 0,5 cm plát a vykrajujeme různé tvary. Platí pravidlo – čím větší perníček, tím hrubší plát na vykrajování.
Pečeme v troubě na 150st. asi 15 až 20 minut podle velikosti tvaru.
PRVNÍCH 10 MINUT TROUBU NESMÍME OTEVŘÍT !!  Po 10 minutách zkontrolujeme, jak na tom perníčky jsou.

TIP: Aby se perníčky krásně leskly, potíráme celým rozšlehaným vejcem AŽ PO UPEČENÍ a ještě za horka. Aby byly perníčky krásně tmavé, můžete do rozšlehaného vajíčka přimíchat trošku potravinářské barvy (červené nebo hnědé) – to je zlepšovák Libušky Mokré, naší perníkové královny.