Tento druh zdobení je vhodný jak na rovné, tak na zaoblené boční plochy dortu.
Stencilu přiložíme v místě zdobení těsně k dortu a přidržujeme prsty tak, aby se nehýbala. Vezmeme si vhodnou stěrku, nabereme glazuru a přetřeme právě přidržovaný vzor ve stencile pokud možno jedním tahem (u větších stencil nikdy nepřetřete najednou celou stencilu). Dbáme na to, aby se nám stencila nepohnula. Glazuru ze stencily stěrkou postupně stíráme tak, aby byly plně zakryty všechny otvory ve stencile (vzor). Otvory ve stencile musí být vyplněny pouze na výšku stencily, jinak výsledný efekt není dokonalý. Nadbytečnou glazuru stěrkou ze stencily opatrně a stejnoměrně setřeme. Nakonec stencilu opatrně sejmeme tak, aby se nám neposunula a vzor se tím nerozmazal. Při navazování jednotlivých vzorů nebo jejich částí necháme předešlý vzor vždy dokonale zaschnout. Pokud chcete použít jen část vzoru ze stencily, kupte si v malířských potřebách lepicí pásku (po použití se lehce odstraní) a nepotřebné části vzoru prostě přelepte.
Královskou glazuru koupíte ve specializovaných obchodech s cukrářskými surovinami. Někdy bývá označována anglickým názvem "Royal Icing'. Je možné si ji vyrobit i doma.
Tady je recept:
- 3 polévkové lžíce meringu ("Meringue Powder", je to sušený bílek) - dostanete opět v cukrářských prodejnách
- 450g moučkového cukru
- 6 polévkových lžic teplé vody (pro pevnější konzistenci stačí 5 PL)
- Šlehat ručním šlehačem na nejvyšší otáčky asi 10 minut. Glazura by měla být hladká a neměla by stékat ze lžičky.
- Glazuru můžete obarvit potravinářskými barvami - doporučuji gelové barvy.